Свака слика има своју причу

Јутрос сам се раније пробудила и раније спремила за школу. Да бих прекратила време, узела сам таблет и листала слике. Било је толико дивних слика и дивних успомена. Једна слика ми је посебно привукла пажњу. На тој слици смо мој тата, моја бака, мој брат, ј а и наш мачор Лепи поред великог дебељушкастог Снешка.

Био је то зимски распуст. Били смо кад баке и деде у Босни, на планини Мајевица, у селу Растошница. Растошница је типично планинско село. Куће су разбацане, гаји се стока, кукуруз, изнад кућа су воћњаци, има језеро, прелепо је. Зими је посебно лепо. Све је под дубоким снегом,  као у бајци.

Једно пре подне сишли смо код језера да се грудвамо. Било је дивно и забавно. Грудвали смо се око сат времена. Играли смо брат и ја, против маме и тате. Када смо се изиграли, вратили смо се у двориште. Деда је рекао да очистимо стазу испред куће. Кренули смо по лопате, кад ми је синула идеја. Ухватила сам маму за руку и рекла:,,Е,мама, хајде да направимо Снешка!“. Мама се насмејала, климнула главом и отишла по суве рукавице. Док их је тражила, пришла сам брату и рекла му: ,, Никола, ‘ајде ти и тајо очистите стазу, мама и ја ћемо правити Белића“. Рекао је: ,, Оке“ , и ставио ми снег у капуљачу. Направиле смо тело и главу. Био је мали и не баш леп.

Деда је наишао и почео да се смеје. Питао је: ,, То је вама Снешко?“. Донео је буре у којем се пече ракија. Позвао је Николу и тају и они су напунили буре снегом. Преврнули смо буре и добили савршено тело. Главу смо направили ваљајући грудву по дворишту. Бака је донела шаргарепу и угаљ за очи, уста и нос. Нашли смо само једну грану за руке, па смо се правили да је другу изгубио у рату. Било је вруће, па смо се скинули у дуксеве. Коначно смо га завршили! Био је савршен !.

Снег је полако почињао да се топи. Још то вече, Снешко се отопио.

Наташа Илић  V/1

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.